ROTTERDAMCALL: GREEN HOUSING

cropped-rotterdamcall-green-housing-archicontest.jpg

[THEME] Rotterdam is one of the most important European capitals of contemporary architecture. The buildings that are transforming the urban skyline make the Dutch city a place favorable to change and innovative impulses. Note for the dams that today form the ring-lined Rotterdam has succeded, over the centuries, to establish itself as a fundamental port outpost for businesses throughout Europe. The bombings of the Second World War imposed a construction of numerous skyscrapers in the late twentieth century. The new expansion area extends along the banks of the Maas River and has buildings designed by world-renowned architects such as Renzo Piano, Norman Foster and Rem Koolhaas. Near the Markthal, signed by MVRVD studio, we want to imagine the design of a residential complex able to fit into a context with strong modernist impulses. Rotterdam Green Housing will have to provide accommodation the peoples of the new millennium with large green areas that will become meeting places for the local community. A place where will live the space with innovative attitude.

ASG130

FIRST PRIZE: Angie Paola Aguilera Ortiz_Daniel Sebastiàn Guzmàn Freire, Anabel Sarmiento (ITALY)

“…..the evolution in large cities helps us understand that the only constant is climate change to which the new architecture must be able to respond. SynerGreen housing oscillates between the construction of an iconic structure and the composition of a dynamic building in which green squares develop. The building is an urban incubator in which the primary needs of living are conveyed: sleep, eat, breathe and socialize. From an architectural point of view, the project proposes a type of building based on the idea of movement, in which the language is defined by the desire to generate a volume suitable for the existing context. The building develops from a primary volume transformed by rotations and subtractions that optimize the orientation of the residences in favor of the movements of the sun. Photovoltaic panels and green areas promote an idea of an urban nature from which architecture cannot ignore…..”


LAR164

SECOND PRIZE: Luca Freire Moreira_Arthur Klain_Rodrigo de Almeida Del Nero_Lucas Dias da Silva (BRAZIL)

“…..the site is characterized by an urban axis of great visual amplitude. The main reading of the project is based on the replacement of the traditional occupation of the ground of a private building, which usually consists of a base that is not very easy to penetrate, with a public square. The building develops through the following levels: the central void, the courtyard, and the garden roof. The surfaces that delimit the residences on the upper floors make up a façade in stark contrast to the underlying levels where the green of the park contrasts with the white of pure floors. Semi-transparent parts and totally open areas alternate to allow the passage of air and light during the course of the day…..”


RT1212

THIRD PRIZE: Nunzio Dellerba (ITALY)

“…..the green setting of the project was born from considerations related to the context: Biennenrotte has the configuration of an extended square delimited, on long sides, by various types of buildings, both residential and specialized. The public space is defined by a green base that becomes a public square. A further series of cuts in the center of the tower make it possible to obtain air cushions, open spaces that become suspended gardens and meeting places for residents. The separate blocks of the tower are supported by a central concrete core: it contains the vertical connection system from which cantilever slabs begin to develop. The latter part can be compared to a tree and its branches. The skin of the whole building is composed of a ventilated façade in aluminum panels hooked to the walls which, in correspondence of the windows, become perforated systems that function as a light filter…..”


PYT321

MENTION: Saliha Yildirim_Ruya Duvarci_Abdullah Tekin_Rabia Unver_Beyza Korkmaz (TURKEY)

“…..cities have grown exponentially in recent centuries. The center of Rotterdam is compact, unlike the rest of other metropolises in the Netherlands. This density affects the heating of the city through a phenomenon called Urban Heat Island which identifies the lack of vegetation in urban spaces. The project brings nature into the city in order to implement social spaces: the ground floor is open and consists of shops while the residences are located on the upper floors. The facades that enclose the private spaces are protected by ivy, constitutes a visual filter with the outside and becomes a natural ecosystem belonging to the building. To increase the sunlight and natural ventilation of the housing units, a modular system has been created that favors the passage of light. The support structure, with water pipes, allows the recycling of the waters of the nearby river and is necessary to supply the needs of the individual residences…..”


BXD010

MENTION: Cristobal Amuchastegui Monetti_Hamon Hawezy (NETHERLANDS)

“…..flow and visual continuity were the cornerstones of the project, which intended the desire to add quality to the public space as the primary intention. A building that is located in the center of an important open axis must improve travel on an urban scale and the interaction between people. The building offers an innovative approach in the design of this new built element: the spaces, joined by the vertical green core, can be penetrated by the road which offers a vertical path in connecting public and private areas. The apartments, shops, car parks are elements of the program incorporated in a single multifunctional structure that can represent the catalyst for the entire area…..”


SER4F1

MENTION: Eun Kim_Davide Tarantella (ITALY)

“…..the levels in direct contact with the street have commercial functions necessary to insert a continuity between the residential block and the adjacent areas. The upper residential floors provide, in search of a general sense of aggregation, green areas for common use that connect the different accommodations. The volumes, arranged in an irregular way, allow the plants to develop without height limits and the inhabitants to perceive the urban space through different perspectives. The units are equipped with a SoHo (Small Office Home Office), a space located near the entrance of each residence that allows users to reduce the distance between their residence and the workplace…..”


OSA4ED

MENTION: Orlando Sica (ITALY)

“…..the design of the project stems from the awareness that environmental protection elements are necessary. The goal was to create a public space for residents and visitors, full of life in every season. To ensure people’s well-being, the space is imagined as a winter garden with direct exposure to air and wind. The street level acts as a filter system in which shops, terraces, sitting stairs, reception and storage areas are located. Secondly, the upper body, made up of residences and services, was conceived as a small urban neighborhood developed vertically. Residents who live housing can also work, study, relax, play and meet without leaving the building. The roof, through energy saving systems, produces the energy necessary for the life of the built organism…..”

Click here for read evaluation form

PROJECTS ARE AWARDED IN ORDER OF PREFERENCE. PROJECTS THAT HAVEN’T WON SHOULD TREAT THEM AS ALL THE SAME POSITION