MARSEILLE: RESIDENTIAL COMPLEX

cropped-old-port-marseille.jpg

THEME: Marseille is a place with a thousand faces and many destinies that converge in it coming from the Mediterranean all. The multiethnic French metropolis has for many centuries retained a strong autonomy and identity over the rest of the nation while still maintaining a cultural ferment that is the city’s recognition of the European Capital of Culture 2013. The ancient charm of the military fortifications and the cathedrals, de La Major and La Garde, have been joined by contemporary architectures such as La Ville Mediterranea signed by the Boeri studio, the MuCEM of Ricciotti studio and Foster cover at the old port that turned the waterfront. We want to imagine a renewal that also involves Le Panier district: a SOCIAL HOUSING that becomes a meeting place where the inhabitants of the ancient center can establish a new system of social connections. A public square embedded in the project and serving the whole community will complete the intervention by making contemporary a means of urban transformation.

3ARCH

FIRST PRIZE: Emilio Ades Cohen, Francisco Villalon, Marc Marelle, Jesus Sauceda, Camila Valenzuela, Alonso Leonides (MEXICO)

…..the project reinterprets the idea of a patio, an essential part of Mediterranean culture that has often represented an answer to the different bioclimatic, cultural and social conditions. The public building becomes a domestic architecture, the court acquires the role of agora at the service of the entire community to allow the square of Le Refuge to feed dynamics useful for the improvement of the neighborhood Le Parnier. The accommodations respect a general module of the standard measure to be repeated in types ranging from a minimum size of thirty square meters to a maximum of one hundred square meters. The building is surrounded by brise soleil that function as a membrane that channels the sun’s rays and allow the living cells to open up to the surrounding environment…..


/Users/TORRA/Desktop/Concorso Marsiglia/0_materiale base/DWG/pro

SECOND PRIZE: Martin Taglianetti, Matteo Torracchi (ITALY)

…..le Parnier has a strong identity, it was important to enhance its values through symbolic references to the culture of the place. The pitched roofs re-propose the sails of the ships moored at the port, the directions of the road axes around the site have imposed a regular shape on the new building. The commercial premises, located at street level, provide vertical connections with the terraces at the last level where patrons can go to enjoy the city view. The apartments that occupy the four floors of the building are of different types to better meet the needs of users. The block constructed, seen from the outside, appears compact overall, but acquires dynamism through the insertion of glass surfaces that enliven the façades. The coverage from the irregular lines becomes a strong sign of recognizability in the urban skyline…..


12CUR2

THIRD PRIZE: Anna Giovannelli, Sofia Francis, Flaminia Iacobini, Camille Innamorati, Roberto Vincenzo Iossa, Alessandra Lione (ITALY)

…..the Le Panier district has two significant aspects: the marked slope of the hilly orography and the strong density of the building fabric. The project redefines urban space through a central court that connects the private sphere to public life. The new building is a heterogeneous element: the basement, intended for commercial activities and the auditorium, establishes a clear continuity with the road share guaranteed by full-height windows that, on the upper floors, give way to opaque surfaces with a more marked weight . The different inclination of the roofing plans reinterprets the chaotic movement that distinguishes the life of the neighborhood. The holes give identity to the façades guaranteeing, through their precise location, an optimal lighting and ventilation to the interiors…..


2527I9

MENTION: Arianna Tkaczyk (POLAND)

…..the building enhances the charm of Le Panier without subverting the uniqueness of the neighborhood. The project takes shape from a careful study of the facades: covered with concrete slabs with climbing ivy – necessary to introduce calm and freshness in the square – they provide regular punctures of minimalist style. The courtyard, created to offer continuity between interior and exterior, becomes the place where the inhabitants of the housing meet with the people of the neighborhood. The residential complex is conceived as a highly sustainable organism. Water collection systems and mobile shading systems allow residences to achieve an excellent level of energy efficiency. The project proposes a housing intention in which man and the environment establish a mutual interaction…..


JLPJ01

MENTION: Paolo Pirri, Jacopo Pacchiarotti, Luca Rosati, Julian Salvadori (ITALY)

…..designing a modular pre-stressed concrete building recalls the Unitè D’habitation, one of the most important icons in Marseille. Each block is characterized by a fully glazed façade protected by shading systems that allow natural light to flow inwards. The alternation of full and empty spaces allows the uncovered rooms, placed on the upper levels, to become green spaces in continuity with the large central courtyard. The decision to make the street level plan transparent promotes the connection with the square facing the intervention area. The residences occupy the four floors above ground; the hypogeum level is destined to the auditorium which has an excellent acoustic insulation. The building, through its clean and essential design, proposes an architecture that makes the rigor an intention of renewal in favor of the entire district…..


F3LADM

MENTION: Joohwan Seo, Wooyoung Choi, Jaehong Chung, Dami Kim (USA)

…..Marseille has architectures such as Notre-Dame de la Garde and the Cathedral de la Major which characterize the urban scene. Building in contemporary times requires to reinterpret and not to repeat what was done in the past. Arch systems are revisited through the use of concrete as a structural element. The large public square on the ground floor seeks continuity with the pre-existence bringing people into the building to create a very lively atmosphere. The large windows in the façade allow the accommodation to always be illuminated and to enjoy unique views of the streets of the historic center. Form and function are assembled in an organic way to allow the different social strata, present in a multi-ethnic city like Marseille, to be able to integrate better with a new system of recognition…..


LP05FA

MENTION: Floran Xhelili (MACEDONIA)

…..public life is an essential part of the Le Parnier district. The courtyards that make up the entire complex become a sign of continuity between interior spaces and external environments. The plan of coverage is articulated through a system of elevated squares, reachable from the staircase block in the middle of the courtyard, which become terraces serving the people of the neighborhood. The element of greatest strength is the emptiness of the façade on the square: obtained through the subtraction of matter it becomes a semi-covered auditorium that acts as a filter between the residences and the public space. The façades reproduce the chromatic tones of the buildings around and become a sign of adherence to the context…..


4M1G05

MENTION: Pasquale Ludovico, Ilaria Milzi, Isabella Elia, Tatiana Piludu (SPAIN)

…..the project idea was to better distinguish public sphere and private sphere. The basement level and the ground floor are intended for public use to establish continuity with the adjacent square. Auditoriums and commercial premises are at the service of the district; the upper levels, intended for housing, are protected from the tuna raids. A central connection block connects the different floors served each by balconies that sort the flows inside the residential sector. The external envelope responds to the need for integration to the place. Plasters with light and neutral shades, in addition to the façade openings, allow the building to dialogue with the pre-existence. The soft colors refer to the local building tradition…..

Click here for open evaluation file

PROJECTS ARE AWARDED IN ORDER OF PREFERENCE. PROJECTS THAT HAVEN’T WON SHOULD TREAT THEM AS ALL THE SAME POSITION

Annunci