#MANHATTANCALL

cropped-manhattan-skyline.jpg

[THEME]: Manhattan is one of the five districts that make up the city of New York, among the most populous cities in the world, and occupies the northern area of ​​the peninsula. The district is considered the economic heart of the United States, is place to Wall Street and the Stock ExchangeTime Square, Rockefeller Center, Empire State Building, one of the most iconic skyscraper in the area, are among the numerous skyscrapers that make up the urban skyline, just a few blocks from Central Park, a green expanse of more than three kilometers. Manhattan Sport Center is designed to fit into a scenario of this characterization to complete an urban area without a programmatic design. The building will be located next to the nearby Madison Avenue School and will become an aggregation center for students and local citizens that will flow into it during public events becoming a covered sports center available to the local population. An architecture capable of integrating itself into a constantly changing context through a new sense of community.

33KM33

FIRST PRIZE: Yazan Mahadin, Abdallah Tabbalat, Amany Abu Jamaa, Yazan Abu Flaha, Merna Beiruti, Nour Halawa (JORDAN)

“…..the project was inspired by the important relationship that a sports center and its community must establish by fulfilling an important role of social infrastructure. The site, previously used as a parking lot, does not cancel its past identity but reinforces it; the center is high and is accessible via ramps to ventilate and let natural light penetrate inwards. Squares and terraces on different levels become areas of community service during public events. An intention of aggregation reinforced by the use of transparent surfaces that tend to dematerialize the limit between public and private. Each point becomes a field of observation that refers to a nearby place, a stimulus of curiosity that suggests users a way to discover the center through an experience integrated with the place…..”


01R23A

SECOND PRIZE: Rodolfo Siccardi, Alessio Granata (ITALY)

“…..the design process begins with the intention of preserving one of the last empty textures of Manhattan, the emblem of urban density, imagining a semi-hypogeum sports center. The playing field is surmounted by a sloping green roof to allow users to use the land, responding to an intention to protect the environment in perfect compliance with the nearby Central Park. The windows below the roof make the boundary between public and private space inconsistent, inviting people towards the entrance. Wood finishes that surround the playing field give greater value to the green component that characterizes the design of the intervention…..”


MK7777

THIRD PRIZE: Amer Mahadin, Adam Meszaros, Hala Abu Fares, Mohammad Essam, Narmeen Shayeb, Taha Nofal (JORDAN)

“…..the idea reinterprets in a contemporary way the elements that have characterized the history of Manhattan. A clear reference is made to the George Washington bridge that connects Manhattan and New Jersey, it is referred to in the design of the structural spans that characterize the support system of the building. The materials used – steel, solid wood, wood and glass, in addition to terracotta – represent a design gesture aimed at the search for an ecofriendly component of the building also implemented by the green paths surrounding the building, a useful filter that channels natural light towards the inland. The basketball court, placed in a central position, becomes the fulcrum of the internal layout in which all the paths are designed to improve the fruition experience. The fluid design of the external volume recalls the signs of basketballs, a figurative reminder that gives recognition to the building…..”


MPM19

MENTION: Martin Perrin (FRANCE)

“…..the addition of a sports equipment program in this area becomes an opportunity to create new equipment truly linked to the city and their inhabitants. A generous vertical architectural promenade allows citizens to access the roof where a garden terrace is located. A helical ramp allows to reach the functions set at the different levels. The walkways become a slow ascent towards the top, drawing an architectural walk open towards the city. The street level is totally free, like a glass and metal box the volume remains suspended…..”


Prezentacja programu PowerPoint

MENTION: Grzegorz Szymanski (POLAND)

“…..the building intends to meet the needs of residents in terms of space as a center of sports activities for all ages and social groups. The central body is characterized by the basketball court, connected to the nearby school, around which a section of different functions connected to each other has been designed. Around the entrance hall run tracks for the training that you can see from the closing windows, the terraces at the upper levels become places of public gathering for the residents. A continuous exchange of flows between inside and outside that allows the new volume to integrate and interact optimally with the context…..”


L6M6B6

MENTION: Byron Cai, Lyric Barnik, Melody Chen (CANADA)

“…..the concept analyzes the architectural language of Manhattan modifying it to remedy the modern problems of the city. Manhattan Redux responds to the urban need for accessible public spaces, sustainable architectural practices and a flexible structure that does not interrupt the existing urban fabric. The architecture reintroduces the idea of the urban square of Mies van der Rohe by raising the mass of the building and exposing its ground floor to become a multi-purpose community space. The roof becomes a serene landscape of memory, with grassy hills within the surrounding concrete urban landscape. The translucent façade of the building receives light throughout the similar day in reference to the glass surfaces of nearby skyscrapers. The wooden structure of the building promotes the use of sustainable building materials in search of warm and welcoming atmospheres…..”


M3DLAB

MENTION: Fabio Murgolo (ITALY)

“…..Manhattan Sport Center will be the place where sport will meet the city. The idea behind the project has a twofold objective: to promote relations between sports activities and communities, as well as to create an architecture center able to integrate with the place. The building starts from a structural grid in steel and glass that recalls the formal model of the context despite deliberately interrupting the continuity of the facades. The design strategy is to make the building accessible at multiple levels: to achieve this effect, the playing field is positioned at street level, thus placing itself in continuity with the pre-existing urban grid. The whole building is outlined by a large glass case that wants to break down any boundary between the street and the building, between the closed and the open, between the visible and the invisible…..”


C:UserslenovoDesktopTAVOLA FINALE - Tavola - 1 - ELABORATO.p

MENTION: Giuseppe D’Albenzio (ITALY)

“…..the project seeks a modern and welcoming design in opposition to the mega architecture that characterizes Manhattan. The new sports center was conceived as a building capable of interpreting the crucial condition of transition between the city and timely planning. Its development offers a recognizable and unified overall view: the corner entrance is an optical focus that allows the building to open to the place while the facades have a permeable and homogeneous language that offers a compositional unity to the whole volume. The easy to read internal paths complete the sense of a compact and highly functional architecture…..”


A97W98

MENTION: Waleed Sherif Elmofty, Abed Effat Mokhtar (EGYPT)

“…..the district of East-harlem is known for its social problems, it is a non-place hidden by tall and equal buildings that has not yet succeeded in finding its own identity. It was necessary to intervene trying to create a new sense of community, a space capable of understanding sport as an important social glue. The building has a low brick covering, referring to the typical material of local buildings, it becomes a viable surface that keeps the material in view to make the new element easily recognizable. The glazed openings that characterize the street level offer easy users multiple access routes to allow the Sport Center to dialogue with its reference place…..”


267321

MENTION: Jenny Jones, Franco Badiango (ENGLAND)

“…..the project challenge focused on the need to create an open program that can stimulate the mind to live without barriers. The routes take shape from the geometry of the Central Park, offering multiple possibilities of use to the users. The basketball court is at the center of this new green cosmos bordered by cycle paths that lead to an elevated yoga platform. The walls of the existing building become surfaces for climbing, each element is designed to enhance the mental and physical well-being of man. Accessing this place means looking for a possibility of use that is never the same…..”

Click here for read evaluation form

PROJECTS ARE AWARDED IN ORDER OF PREFERENCE. PROJECTS THAT HAVEN’T WON SHOULD TREAT THEM AS ALL THE SAME POSITION.

Annunci