HAMBURGCALL: CULTURAL HOUSING

[THEME] Hamburg is Germany’s second city in terms of population and trade, the dense network of canals places it at the center of the major transport campaigns directed to other continents. The fires of the 19th century and the bombings of the Second World War destroyed part of the ancient city and with it representative buildings. The buildings were rebuilt in Gothic / Neoclassical style, replacing the sober Hanseatic style typical of the local construction. Speicherstadt is the district with the greatest characterization: once the seat of the dockers’ homes, it then became the area of ​​commercial warehouses today converted into museums and cultural centers. The Elbphilharmonie, designed by Herzog & de Meuron, is probably one of the most recognized icons of the new millennium, embodying a desire for innovation that is involving the entire urban environment. In a constantly evolving scenario, we intend to imagine a housing capable of welcoming travelers and artists ready to immerse themselves in the cultural ferment that animates the German city. The Cultural Housing will renovate the skyline to become a new symbol, an architecture capable of fitting into a constantly changing context and ready to welcome new innovative stimuli.

FIRST PRIZE: Ruben Exposito Sanchez (ESPANA)

The new building is located in Burchardeplatz, a central space of the city, usually used as a parking lot but which at the same time, on certain days, turns into a neighborhood market. Given this duality of uses that the plot currently has, the project proposes that the new building retain the character of a public space and a meeting place for the community and citizens of Hamburg. The program develops around the large central void which will be a landscaped space at the service of the users. Through intermediate opening and stopping points, the ventilation and lighting of the building will promote the level of living well-being. Through this articulation, the building becomes a private place but capable of being at the service of the local community.

SECOND PRIZE: Francesco Maria Martella, Alessandra Guerreschi (ITALY)

Analyzing the context, a city emerges made up of buildings that tend to saturate the lots, then recovering the space in the internal courtyards. At the basis of the project proposal is the desire to develop a place dedicated to welcoming travelers and artists but also the idea of offering the community a new meeting place. The entire system can be divided into three macro areas: the zero floor is mainly intended for commercial activities, the heart of the building, that is the housing of the Cultural House, is developed in the five upper levels, a garden completes the last level. This choice stems from the desire to emphasize the double value that embodies the building, a place of passage but also a space conducive to change.

THIRD PRIZE: Andrey Korablev, Viktoria Matryuk (RUSSIAN FEDERATION)

The building consists of a set of rural houses that form a vertical garden. The greenery on the terraces is reminiscent of the courtyards and gardens of private houses in rural villages to compensate for the lack of green spaces that the city of Hamburg lacks. The project presents different layout options for each housing size increasing the variability of choice for future ones. The technical systems are located closer to the center of the building, favoring the free development of the surrounding areas. Wood and glass, used as design materials, create a visual contrast with the facing buildings made up of solid red brick facades. The Central Hill wants to become an appeal on an urban scale as a new skyscraper that dominates the panorama.

MENTION: Santiago Vocos (ARGENTINA)

The new building is located in Burchardeplatz, a central space of the city, usually used as a parking lot but which at the same time, on certain days, turns into a neighborhood market. Given this duality of uses that the plot currently has, the project proposes that the new building retain the character of a public space and a meeting place for the community and citizens of Hamburg. The program develops around the large central void which will be a landscaped space at the service of the users. Through intermediate opening and stopping points, the ventilation and lighting of the building will promote the level of living well-being. Through this articulation, the building becomes a private place but capable of being at the service of the local community.

MENTION: Maria Milagros Cortiñas, Maria Milagros Pradelli (ARGENTINA)

The Cultural Housing aims to become a refuge for travelers, a space that seeks to create links of historical, artistic and cultural interest. Being surrounded by buildings that retain a strong brick architectural imprint, the building must relate to the context without neglecting new languages. Vertical sunshades lighten the perception of the building and allow natural light to penetrate inwards in a controlled manner. The houses alternate with coworking spaces necessary to encourage interaction between residents. Some units have private workshops where artists can work independently, transforming the home into a creative space. The terrace is covered by solar panels while water collection systems promote the recycling of rainwater, making the building a low environmental impact construction.

MENTION: Surodina Anastasiia, Pylup Chaykovsky-Vamush, Elizaveta Valiavska, Anastasiya Nasinska (UKRAINE)

The building has an elaborate structure and positioning with respect to the neighboring centers and traffic on the road, components to be considered because the complex will have to accommodate not only the inhabitants of the accommodation but also those who will use the common public areas. The events that will be organized in the central square can then continue inside where commercial galleries and shops will be available to the entire neighborhood. The choice of giving the facades the white color allows the building to stand out from the context without altering its identity, a choice of contemporaneity as opposed to the construction tradition of red brick buildings. The rigorous lines of the volume will compose a minimalist architecture that wants to pay homage to the Bauhaus that characterized German architecture of the last century. The glass base of the building highlights the horizontal development of the project which is contrasted by a search for verticality such as to place the complex as a reference on an urban scale. Common spaces on the floors connect the apartments, favoring interaction without however affecting the privacy necessary for the individual housing units.

MENTION: Ann Chernyshuk, Alice Chernova (RUSSIAN FEDERATION)

The surrounding environment influences the people involved in the creation of art. The project aims to contain this intention within the confines of a house, a place where people can be surrounded by beauty by experiencing different emotional experiences as they move through the levels of the building. The complex intends to open up to the city through the use of large transparent facades and green roofs from which you can enjoy unique views of the surrounding landscape. The supporting concrete structure allows the spaces to be arranged in a very flexible way, favoring a dynamic use of places. White surfaces alternate with brightly colored walls or display supports that bring to mind the works of great artists of the past to reaffirm how a daily perception of beauty can improve our lives.

Click here for the report

PROJECTS ARE AWARDED IN ORDER OF PREFERENCE. PROJECTS THAT HAVEN’T WON SHOULD TREAT THEM AS ALL THE SAME POSITION