GENOACALL: STUDENT HOUSING

genoacall-residential-housing-archicontest-renzo-piano

[THEME] Genoa is a city of ancient charm that keeps intact the medieval identity of its carrughi, the narrow streets that form the ancient center. The Lanterna is one of the most famous symbols, dominating the urban skyline, witnessing the bond that the Ligurian capital maintains with its own waterfront. The Galata Museum, together with the Biosphere and the Bigo designed by architect Renzo Piano, are among the contemporary architectures that characterize the port area. In this atmosphere full of mixtures we want to imagine Genoa University Housing, a residence for the students of the nearby DAD (Department of Architecture and Design). The project will have to fit best in a margin between the city and the sea that is still without adequate accommodation. An architecture capable of integrating with the place but without renouncing to instances of a contemporary mold, an intervention capable of triggering improvement processes on an urban scale.

A1B4D4

FIRST POSITION: Luciano Bonelli (ARGENTINA)

“…..the proposal aims at the construction of an austere and rational building that allows the public space to maintain a role of fundamental value. The program has been divided into two different topics: social sphere – where libraries, squares and dining areas become the meeting and interaction places – and private areas characterized by residences connected to each other through communicating squares. The residences are set back from the outer skin, a white metal surface that acts as a filter and becomes an element of mediation with the context of a strong historical matrix. The large public space at street level becomes a place of connection that connects the nearby church with the new building…..”

ボード kk

SECOND POSITION: Ryuta Inaba, Reimi Hayakawa, Keisuke Kobayashi (JAPAN)

“…..there are three main components that have guided the development of the project: the different share of the land, the concept of the square and the need to design an architecture capable of integrating itself into the place while giving contemporary demands. The residences are arranged on one side, behind the façade with greater regularity, to guarantee a symmetry to the openings that illuminate the residences. On the opposite side are the areas for public use such as the library and dining areas. The central body is an element of connection with the various levels and, starting from the hypogeum level where the coffee area is placed, it ends on the belvedere terrace that closes the building. The shape of the building represents a large sail in iron and glass that, unfolded by the wind, gives new identity to the urban space…..”

plansza-wlasciwa

THIRD POSITION: Alicja Maculewicz, Emilia Dziegelewska (POLAND)

“…..the project area is among the largest squares in the historic center of Genoa. The intervention intends to recognize the urban quality of the place: the aim of the intervention was to recreate the typical courtyards of the Genoese historical center and a high recall tower, in addition to the bell towers of the historic churches, which was recognizable in the urban skyline . The development around the courtyard allows the residences to be well connected to each other and to the environments to enjoy excellent natural lighting. Study rooms and service spaces are located in hypogeum environments in search of greater privacy. The practicable cover extends the public space available to the inhabitants…..”

/Users/TORRA/Desktop/nuovi concorsi/Genoa Housing/2_DWG/make 2D

MENTION: Matteo e Andrea Torracchi (ITALY)

“…..the project is structured to be an extension of urban space. The area facing the church has been redeveloped to recreate a pizza for public use, the façade of the adjacent building, cut diagonally, becomes a new direction for urban-scale routes. The stores that cover the street-level building range become a new commercial hub necessary to trigger a regeneration of the entire area. The student apartments, available in three sizes and eight different configurations, are arranged on six floors around two common courtyards. The porthole windows and the cover sail are a reminder of the port tradition of Genoa…..”

EVIE98

MENTION: Sotnikova Ekaterina (RUSSIA)

“…..Genoa is a fascinating port city with ancient architecture. It was important to work in context, the surrounding space became the main source of inspiration for the creation of a new place. It was necessary to imagine a building that maintained a direct relationship with the nearby church: the construction of a semi-covered staircase becomes a contemporary amphitheater to be used during moments of relaxation or at public events. The two side wings, with large upper overhangs, bring to mind the image of the cranes in the nearby port and frame, for those who watch from afar, the facade of the church. The horizontal planes serve as a lookout point over the ancient city…..”

Click here for read evaluation file

THERE AREN’T OTHER PROJECTS SELECTED IN FINAL RANKING. PROJECTS THAT HAVEN’T WON SHOULD TREAT THEM AS ALL THE SAME POSITION.