RESULTS: #COPENAGHENCALL

cropped-copenaghen-startfortalents-01.jpg

[THEME] Copenhagen is a city that has a strong connection with its own waterfront. Founded in the twelfth century as a small fishing community, it has always meant the port area as the first defensive bulwark of warfare that has influenced the interior design. The historic palaces, on which the Kronborg Castle stands, feature ancient atmospheres that are perfectly suited to contemporary mold architecture. Cultural ferment translates socially into events inspired by the most innovative trends in fashion, design and architecture. We want to imagine the Copenaghen Conference Hall, near Tivoli Park and the railway station, a new symbol for an evolving context; a multidisciplinary pole that, through exhibitions and meetings, can foster the connections between cultures. An architecture that is able to enter fully into the progressive icons of the Danish capital.

232619

FIRST PRIZE: Adrianna Tkaczyk (POLAND)

…..Copenhagen Conference Hall becomes a new icon in Copenhagen, fluctuating between traditional Danish architecture and the contemporary with the intent to transform the Dantes Plad into a cosmopolitan square, a carpet on which to walk freely. The corners of the building emerge from the ground to reveal panoramic views of the road: the sloping roof, paved with white marble panels and vegetation, allows residents and guests of the conference room to enjoy a new public space. The skylights let light into the exhibition hall and allow visitors to look into the underground space by designing pedestrian walkways on the green roof surface. A building designed to mend an urban void…..


ARROW3

SECOND PRIZE: Junfei Pei (USA)

…..respect to the urban context, the building tries to maintain the axis between the Christiansburg palace and the railway station. The classic facade of the Carlsberg Glyptotek becomes a reference for the new proposal: the triangular volume is protected by a second skin, a transparent shell that creates a sense of openness and establishes a striking contrast with the classical façades of the surrounding buildings. In any corner of the Concert Hall in which the visitor finds himself, he can see the presence of the historical architectures that surround the project area. The regularity of geometry is found in the structural mesh, beams and pilasters become contemporary re-reading of pilasters and classical capitals. The practicable roof becomes a lookout terrace from which to enjoy new points of view on the city…..


M2G6L8

THIRD PRIZE: Larissa Kock Adriano, Guilherme Souza Lessa, Mauricio Storchi (BRAZIL)

…..the project adapts itself to the site to improve the connection between the different parts of the city: in the architectural context, keeping to the height of the historical buildings around it and the characteristics of the local architecture, or in the social sphere, promoting and providing the link between its users. The building is inspired by the floating boxes that characterize the Proto of Copenhagen: the opaque volume of the building allows a partial view of the three internal blocks connected to each other through public walkways. The façade, with a rounded corner, invites visitors to cross the entire complex to reach the auditorium located in the terminal part. The external glass enclosure channels the light inwards and allows the building, which reflects the facades of the surrounding buildings, to dialogue with the context…..


X1111S

MENTION: Stavros Konstantinos Zotos, Konstantinos Xanthopoulos (GREECE)

…..the presence of historic buildings around the project area triggers a challenge of interest aimed at the good insertion of the new in the existing fabric. The building must be integrated with the existing without canceling its historical meanings but trying to establish a new unity. Three elements make up the design of the proposal: a highly recognizable red volume at street level, a cylindrical core that reflects vehicular and pedestrian flows capable of fulfilling the function of vertical connection, the suspended prism that houses the auditorium. The transparent prism of exposed concrete is surrounded by transparent surfaces that allow the interior light to illuminate the square at night. The design with the soft lines of the Conference Hall interrupts the austerity of the context through a proposal aimed at renewal…..


AS95AP

MENTION: Agata Sikora, Anna Petrzyk (POLAND)

…..Copenhagen is a city in constant evolution, a dynamism that has been tried to re-propose in the project. Two angular parts of the building have been raised to free the space of the square; the roof, which can be reached by walking along the walkways at street level, becomes an elevated observation space that is added to the panoramic terraces open to the level of the building. The auditorium occupies the center of the building to guarantee greater insulation and is better connected to the functions that gravitate around it. Vertical connections, the underground parking and the public rooms represent distinct parts even if inserted within a single built system. The large overhang that covers the square below becomes a link between the city and the Conference Hall in the search for a general continuity…..


UACEG

MENTION: Stefan Videnov (BULGARIA)

…..the town hall tower, the Parliament and the dome of the Museum of Fine Arts are located in the immediate vicinity. The new project becomes a very important crossroads within the city layout. At street level it was necessary to maintain a square function in some corners of the building connected with the restaurant areas located inside the structure. The auditorium, located behind the two main façade blocks, defines an internal cut by drawing a horizontal distance that connects the different buildings. The unitary image of the complex is guaranteed by the second skin, a transparent metal mesh that favors the passage of natural light. The sense of openness to the place allows this contemporary architecture to establish a close relationship with a place where tradition maintains a strong value…..


/Users/TORRA/Desktop/Concorso Marsiglia/0_materiale base/DWG/pro

MENTION: Martin Taglianetti, Matteo Torracchi (ITALY)

…..the approach to the project starts from the systemic evaluation of the elements that characterize the city. Copenhagen has two important spatial directions: one horizontal of buildings and squares, the other vertical with towers and spiers. An extrusion curve, whose shape reminds the sail of a boat, attenuates the junction between the tower and the horizontal volume, ensuring a continuity between the built and the symbolic elements of the place. Emptying the ground floor, a covered courtyard was set up to set up temporary exhibitions for the entire community, while the auditorium was located on the first floor. In the tower-sail there is a service area for the belvedere floors located at the upper levels and for the public garden on the roof surface which becomes a raised green square. The Copenhagen Conference Hall thus becomes a recognizable building for the entire community, representing a strong impact element to be included in the urban skyline…..


M53211

MENTION: Li Ka Yiu Karry (HONG KONG)

…..standing in the center of Copenhagen, a cosmopolitan city, the proposal aims to explore the ability to blend public and community services. Each environment has been created to be flexible by the local community: the conference room is not a closed container, but offers people the possibility of a continuous cultural exchange. Four different volumes have been designed, connected to each other through paths and open spaces that become squares that can be used during events of public interest. Design and innovation can not ignore the need for connections from which a multicultural city cannot ignore…..

Click here for read evaluation file

PROJECTS ARE AWARDED IN ORDER OF PREFERENCE. PROJECTS THAT HAVEN’T WON SHOULD TREAT THEM AS ALL THE SAME POSITION.

Annunci